Stimulasi Terapi Bekam kepada Tubuh Manusia

ImageImage

BERBEKAM merangsang / mengaktifkan:

 

1.   Sistem kekebalan tubuh

 

2.     Pengeluarkan “Enkefalin(salah satu daripada dua “pentapeptides” yg melegakan kesakitan yang dihasilkan di dalam badan).

 

3.     Pengeluarkan “Neuro-transmitter(Neurotransmiter adalah bahan kimia endogen yang menghantar isyarat daripada sel neuron sasaran merentasi sinaps).

 

4.   “The Gates for pain” pada Sistem Saraf pusat (CNS) yang berfungsi mengertikan sensasi rasa sakit.

 

5.   Penyempitan & pelebaran pembuluh darah

Apabila titik-titik bekam dibekam, akan berlaku kerosakan mast cell & lain2 pada kulit, jaringan bawah kulit (sub kutis), fascia dan ototnya. Kerosakan ini menyebabkan pelepasan “mediator” seperti SEROTONIN, HISTAMINE, BRADIKININ, SLOW REACTING SUBSTANCE (SRS), dll zat-zat yg belum dikaji umum.

 

Zat-zat ini menyebabkan pembesaran kapilari darah & arteriol & “flare reaction” pada bhg yg dibekam.

 

Pembesaran kapilari juga berlaku di bhg lain yg jauh dari bhg yg dibekam menyebabkan berlaku pembaikan “micro-circulation” pembuluh darah. Hasilnya, terdapat kesan “relaxation” pada otot2 yg kaku  akibat “vasodilatation” yg menurunkan tekanan darah secara stabil.

 

Paling penting ialah pelepasan “Corticotrophin Releasing Factor” (CRF) & lain2 “releasing factors” oleh “Adenohipofise”. CRF akan menyebabkan  pembentukan “ACTH”, “Corticotrophin” & “Corticosteroid”. “Corticosteroid” mempunyai efek menyembuhkan peradangan (inflammation) & menstabilkan “cell permeability” (kebolehtelapan sel).

 

Bekam pd titik tertentu merangsang dgn kuat saraf di permukaan kulit yg akan menghasilkan “endorphin(adalah peptida opioid endogen yang berfungsi sebagai neurotransmitter. Dihasilkan oleh kelenjar pituitari dan hipotalamus. Menghasilkan efek analgesik).

 

Manakala, rangsangan lainnya akan disalurkan melalui gentian aferen simpatik  menuju ke motor neuron & menghasilkan reflek intubasi sakit.

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s